Владимир Путин нарече случващото се в Газа катастрофа, но въпреки нечовечността

...
Владимир Путин нарече случващото се в Газа катастрофа, но въпреки нечовечността
Коментари Харесай

Катастрофа от световен мащаб. Израел въвлича САЩ в голяма война

Владимир Путин нарече протичащото се в Газа злополука, само че макар нечовечността на това, което към този момент се случва, обстановката може да се утежни още повече.

Огънят от дълго време е надхвърлил Газа. Израел организира интервенции по разчистване на Западния бряг, където към този момент са убити доста стотици хора и хиляди са задържани, и води престрелки с ливанската “Хизбулла ”. Йемен обстрелва танкери, пътуващи към Израел в Червено море, което към този момент докара до на практика прекъсване на работата на израелското пристанище Ейлат.

Все отново имаше вяра, че огромна война в Близкия изток може да бъде избегната. Но президентският консултант на Съединени американски щати Джейк Съливан, който дойде в Израел на 14 декември, в действителност даде зелена светлина за ескалацията на бедствието.

Рискът от огромна война е рисков, тъй като както нейният ход, по този начин и броят на участниците са изцяло непредвидими. Именно с цел да обезпечат Израел, Съединените щати вкараха своя флот, заплашвайки Иран с удар, в случай че се опита да се намеси директно или благодарение на ливанската “Хизбулла ”.

Американският боен чадър подсигурява на Израел, че нито една ислямска страна не може да се намеси в Газа, като стартира офанзиви против еврейската страна или отвори втори фронт против нея. Така Съединените щати дадоха време на Израел да унищожи ХАМАС. Но нещата не вървяха напълно по проекта на Бенямин Нетаняху.

Военната интервенция се оказа сложна и продължителна. Въпреки цялостното предимство на израелската войска, унищожаването на военните сили на ХАМАС в родината им не се оказа по никакъв начин елементарно.

Никой не знае същинското положение на нещата – непознатата преса не се позволява в бранша, няма причина да се има вяра на победоносните изказвания на Израел и ХАМАС. Но е ясно, че градските борби в руини и тунели ще продължат доста дълго време. Но нито Израел, нито Съединените щати имат време.

Включително тъй като варварските бомбардировки, специфичното заличаване на жилища и инфраструктура, броят на жертвите, наближаващ 20 хиляди (от които безспорното болшинство са дами и деца), повече от един милион бежанци, отводът да се доставят медикаменти и неналичието на храна доведоха до същинска злополука. Почти целият свят трансферира отговорността за това върху Израел, настоявайки за преустановяване на огъня.

Но Израел не може да спре наказателната интервенция против ХАМАС, тъй като с това признава провалянето си. В края на краищата заявената цел - унищожаването на структурата на палестинската опозиция - няма да бъде реализирана.

Израелското управление не може да признае, че задачата в началото е била непостижима, защото за постигането й цялата Ивица Газа би трябвало да бъде изравнена със земята. Затова желае да продължи освен да се бие с ХАМАС, само че и да продължи бомбардировките.

Как се държат Съединени американски щати в тази обстановка? Те упорстват да понижат мащаба на интервенцията, с цел да успокоят както бъдещите гласоподаватели на Джо Байдън, по този начин и все по-напрегнатия ислямски свят. Но Нетаняху нееднократно е отказвал да се вслуша в рекомендациите на Вашингтон, осъзнавайки, че всичко това са единствено думи. Реално американците ще продължат да доставят оръжия и да обезпечават военно-политическо прикритие на Израел.

И по този начин в четвъртък съветникът Съливан се срещна с израелския боен кабинет. Според приключване на информация в американската и израелската преса той е оповестил желанието на Съединени американски щати да „ прекратят широкомащабната наземна и въздушна акция в Газа “ преди Нова година. И да преминат към целенасочени интервенции против ХАМАС.

Не е мъчно да се досетите какво са му дали отговор израелците. Точно преди срещата със Съливан израелският министър на защитата Йоав Галант сподели, че интервенцията в Газа ще продължи повече от няколко месеца. Тоест за никакво довеждане докрай не може да се приказва.

Нещо повече, същият Галант неведнъж е заплашвал Ливан, че ще го трансформира в Газа, в случай че “Хизбулла ” се опита да нападна Израел. И никой не се смущава от заканите против самостоятелната страна. След като Израел назовава ливанската “Хизбулла ” терористична организация, значи ли това, че може да вдигне пъкъл и в Ливан?

В последна сметка всичко може да се назова офанзива против Израел. Взаимните обстрели по границата не престават от два месеца, да не приказваме, че Израел не се е церемонил преди, когато трябваше да нахлуе в Ливан.

Проблемът е, че Израел по едно и също време желае и се опасява да удари първи Ливан - интервенцията от 2006 година сподели, че “Хизбулла ” може да даде сериозен отпор. Оттогава силата му единствено пораства, в този момент е доста по-сериозна мощ от леко въоръжения ХАМАС.

Защо Израел към момента има вяра в способността си да победи “Хизбулла? ” Ами Съединени американски щати стоят зад него. А Нетаняху чака, че Съединени американски щати ще бъдат въвлечени във войната в Ливан.

Уви, този сюжет става все по-реален. Това се потвърждава от друго изказване, направено от Съливан по време на визитата му в Израел. Твърдението е непублично, само че към момента не е опровергано от никого. Според изказвания в израелската преса Съливан е споделил, че в случай че дипломатическите старания за справяне с риска от “Хизбулла ” се провалят, Съединените щати ще поддържат Израел, в случай че нападна групировката.

Тоест, Щатите дадоха картбланш на Нетаняху да нападна Ливан, тъй като „ дипломатическите старания “ в Израел са изцяло неправилно разбрани. Според израелското държавно управление “Хизбулла ” би трябвало да изтегли формированията си от границата, което шиитската формация естествено в никакъв случай няма да направи.

След това Израел атакува Ливан с обещанието за поддръжка от Съединени американски щати в джоба си. И разчитайки на обстоятелството, че в случай че “Хизбулла ” не успее да бъде сломена – а това ще се случи – тогава американската войска ще се намеси в спора на страната на Израел.

Ако това в действителност се случи, ще се окажем на ръба на злополука, към този момент не от мащаба на Газа или мащаба на Ливан. Прякото присъединяване на Съединени американски щати в спора ще принуди Иран да промени позицията си на насилствена невмешателство. Да не приказваме за обстоятелството, че Израел ще предизвика Иран, с цел да го изложи на американски офанзиви.

Това може да стартира пълномащабна многостранна война в Близкия изток — злополука в световен мащаб.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР